«Інноваційний розвиток університетської освіти»: у вівторок до УГСП завітала делегація із СумДПУ імені А. С. Макаренка

Відділ міжнародних зв'язків Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > UTTERLY > «Інноваційний розвиток університетської освіти»: у вівторок до УГСП завітала делегація із СумДПУ імені А. С. Макаренка

Нині в умовах трансформаційних процесів української освіти та науки закладам вищої освіти як ніколи важливо бути єдиним фронтом, гуртуватися задля розвитку сумісної роботи у галузі міжнародної і проектної діяльності, підвищення ефективності проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень, спільно формувати сучасну ефективну систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців із вищою освітою на основі інтеграції та спільної діяльності наукового, навчального, інноваційного та технологічного потенціалу колективів шляхом узагальнення й розповсюдження передових наукових розробок; створення та впровадження нових технологій навчання з урахуванням національного та світового досвіду; організації післядипломної підготовки фахівців та підготовки і підвищення кваліфікації наукових, науково-педагогічних та педагогічних кадрів, розвитку мобільності для викладачів та студентів всіх рівнів освіти.

З цією метою у вівторок, 11 квітня 2023 року, на базі альма-матер провели семінар «Інноваційний розвиток університетської освіти», куди завітала делегація із СумДПУ імені А. С. Макаренка.

Оглянули матеріально-технічну базу Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур продемонстрував сумським освітянам та науковцям корпуси, укриття, гуртожитки, майданчик із погруддям відомому філософу, ім’я якого носить заклад, вершинні вітражі в переході між першим та другим корпусами. Також гості мали нагоду побачити виставку робіт учасників Усеукраїнського фестивалю-конкурсу «Великодня писанка», що нині експонується на першому поверсі головного корпусу університету й демонструє як традиційні писанки, виконані восковим розписом, так і писанки, створені за допомогою різних технік із використанням ниткографіки, декупажу, аплікації тощо.

По десятій ранку в конференцзалі імені Василя Сухомлинського почалася безпосередня робота семінару. Привітавши учасників зібрання, ректор Віталій Коцур запропонував їм переглянути відеоролики, де розповідалося про те, чим жив наш заклад протягом буремного 2022-го року та що наразі пропонує своїм здобувачам та вступникам в освітній сфері на кожному з факультетів, а також про переваги, можливості, неформальну освіту, дозвілля тощо.  Надалі проректорка з міжнародних зв’язків та проєктної діяльності Університету Григорія Сковороди в Переяславі Оксана Ковтун продовжила задану ректором презентаційну лінію розповіддю про інтернаціоналізацію закладу, його міжнародні й національні здобутки, а також про ті грантові проєкти і програми, до яких долучено університет. Серед таких особливої уваги отримав проєкт програми ЄС Erasmus+ №619227-EPP-1-2020-UA-EPPKA2-CBHE-JP «UTTERLY: Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до досконалості викладання», спрямований на модернізацію системи вищої освіти в Україні, запроваджуючи університетські центри підвищення кваліфікації для просування європейських освітніх інновацій шляхом професійної сертифікації викладачів університетів. Видається, що гості були приємно вражені таким змістовним досвідом і напрацюваннями сковородинівців.

Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка представляла проректорка з науково-педагогічної (наукової) роботи закладу Ольга Кудріна. Вона розповіла про ключові напрями роботи закладу, про досвід участі та реалізації європейських проєктів, детальніше зосередившись на тих найпотужніших традиціях, які можуть бути цікавими партнерському університету та мати взаємовигідні точки дотику. Ще більше предметних деталей розповів керівник Центру проєктних технологій СумДПУ імені А. С. Макаренка Віталій Омеляненко.

Наостанок висловлюємо сподівання, що домовленості, досягнуті в УГСП, стануть не просто стартом, а надпотужним каталізатором подальшої розбудови потенціалу у сфері вищої освіти, її реформування на основі провідних практик та досвіду партнерських університетів, які гуртуються задля щасливого майбутнього української освіти і науки.